Cifre îngrijorătoare: 70% dintre părinții elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, dar fără a îi vaccina pe copii

Cifre îngrijorătoare: 70% dintre părinții elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, dar fără a îi vaccina pe copii
Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 08/10/2021, 19:19

Un sondaj IRES realizat în perioada 16-29 septembrie arată că 70% dintre părinții copiilor de 12-18 ani, care au acces la vaccinare, nu doresc să își vaccineze copiii însă ar vrea ca aceștia să meargă la școală în format fizic.

Potrivit sondajului, făcut pe un eșantion de 1000 de părinți, cu o marjă de eroare +/- 3%, 54% dintre respondenți nu s-au vaccinat, iar 55% dintre părinți sunt fie deloc, fie puțin îngrijorați de perspectiva îmbolnăvirii cu COVID-19.

De precizat că rata de infectare în București pe 29 septembrie – ultima zi a perioadei în care a fost realizat sondajul era de 6,33 la mie. Pe 8 octombrie, aceasta este de 12,24 la mie.

Cât de îngrijorați sunt părinții de riscul îmbolnăvirii cu COVID-19

Peste jumătate (55%) dintre părinții elevilor cu vârsta de peste 12 ani se declară puțin sau deloc îngrijorați cu privire la riscul îmbolnăvirii de COVID-19 a propriului copil în contextul începerii școlii în format fizic. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul tinerilor, a persoanelor cu un nivel scăzut de educație și a celor deja vaccinați.

Mai îngrijorați sunt respondenții în ceea ce îi privește pe alți membri ai familiei decât pentru îmbolnăvirea copiilor și este cea mai scăzută în ceea ce îi privește pe ei înșiși.

Mai mult de jumătate dintre părinți nu vor să știe dacă profesorii sunt vaccinați

6 din 10 părinți (62%) declară că nu cunosc dacă profesorii care predau copiilor lor sunt vaccinați și 58% spun că nu doresc să cunoască această informație.

Aproape 2 treimi (65%) dintre părinții care știu că nu toți profesorii din școala unde învață copilul lor sunt vaccinați se declară puțin sau deloc îngrijorați de faptul că profesori nevaccinați le predau copiilor lor.

Sunt mai puțin îngrijorați decât media părinții tineri, cei care au un nivel scăzut de educație și cei care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19.

3 din 10 părinți știu că în clasa în care învață copilul/copiii lor elevii nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, în timp ce peste un sfert dintre participanții la sondaj spun că o parte dintre colegii copiilor lor sunt vaccinați. 41% declară că nu cunosc această informație

Doar 16% dintre părinții chestionați au spun că, până în prezent, copilul lor a fost deja vaccinat împotriva COVID-19

În proporții mai ridicate decât media îi regăsim pe părinții cu studii superioare, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe intervievații care sunt vaccinați.

Decizia vaccinării a fost luată în cazul a 16% dintre elevi de către copil, pentru 14% au hotărât părinții/ familia, iar în cazul a 70% dintre elevi vaccinarea împotriva COVID-19 a fost decisă de către copii împreună cu părinții lor.

O treime dintre elevii de peste 12 ani au fost testați, până în prezent, cel puțin o dată pentru COVID-19, iar 9% s-au infectat cu această formă a coronavirusului (amintim că sondajul a fost realizat în perioada 16-29 septembrie).

Proporția este mai ridicată în rândul elevilor care au părinți cu studii superioare, care locuiesc în mediul urban, care deja au fost infectați cu COVID-19 sau care s-au imunizat deja.

Școala în format fizic dar fără vaccinare, pentru 70% dintre părinți

Dacă ar avea posibilitatea de a alege, 80% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani care nu sunt, până în prezent, vaccinați împotriva COVID-19 ar alege pentru copiii lor ca aceștia să nu fie imunizați: 70% ar dori ca aceștia să participe la școală în format fizic, neimunizați fiind, iar 10% ar dori pentru copiii lor neimunizați să participe la școală în format online.

17% ar alege vaccinarea copiilor lor, 16% urmând să participe fizic la cursuri, iar 1% în format online.

”Lipsa încrederii în vaccin”, ”frica de efectele adverse” ale vaccinului sau ”frica de moarte”, printre motivele celor nevaccinați

46% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID-19, 44% cu ambele doze. Motivul invocat de cei mai mulți (32%) dintre părinți care nu s-au vaccinat până acum (54%) este ”lipsa încrederii în vaccin”, ”frica de efectele adverse” ale vaccinului sau ”frica de moarte” este un motiv invocat de 12%. Alți 12% susțin că ”nu există virusul” ori sunt de părere că ”pandemia este o conspirație”, iar 6% spun că au contraindicații medicale.

Mai mult de trei sferturi (77%) dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze.

11% admit că ar putea exista factori care să îi determine să se vaccineze. Cei mai mulți dintre aceștia (25%) recunosc că s-ar imuniza dacă ar fi obligați, pe 11% i-ar determina dacă ar beneficia de mai multe libertăți, 9% ar fi convinși dacă ar avea certitudinea că vaccinul este sigur/ eficient, iar 9% de mai multă informație cu privire la vaccin.

8% dintre părinții nevaccinați spun că ar putea fi convinși de cineva. Medicii sau specialiștii în domeniul medical sunt cei care i-ar putea determina să se imunizeze pe cei mai mulți (45%), membrii familiei ocupă și ei un loc important (17%), fiind urmați de angajator (9%), preot (5%) sau prieteni (4%).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Chinurile prin care a trecut Silviu Prigoană! L-a DISTRUS cine se aștepta mai puțin...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
O destinație paradisiacă din Turcia s-a saturat de britanici: „Ei vor doar să bea și...
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun...
Cum arată și ce este Pando, cel mai mare organism viu din lume: Crește încontinuu...
Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă...
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Boala secretă de care suferă Oana Paraschiv. Colega lui Mihai Găinușă a recunoscut tot după...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
„Vă rog să vă rugați alături de mine”. Adriana Bahmuțeanu, mesaj disperat la două zile...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Finala Asia Express, 13 noiembrie 2024. Ce echipă a câștigat sezonul 7. Nicolai Tand și...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Ce avere are John Krasinski, cel mai sexy bărbat în viață ales în 2024
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Somnul ne ajută să luăm decizii mai bune și să fim mai creativi